MEERweten - week 35 - 2024

26-08-2024

WEEK 35 27 augustus t/m 2 september 2024

DAGOPENING

KLAAR VOOR DE START…?  
     
  Hier op school lezen we elke ochtend een stukje uit de Bijbel. Dat doen we ook op de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Misschien vanzelfsprekend omdat De Meerwaarde een christelijke school is, maar toch is het iets meer dan ‘vanzelfsprekend’.

Christenen weten dat het goed is om de dag te starten met woorden van God. God vertelt door die woorden heen wat wijs is om te doen en wat waar is.
Het is daarom net zo belangrijk om met woorden van God je dag te starten, als met een goed ontbijt.

Laten we dit jaar ook luisteren naar wat God van ons wil en dit jaar starten door de Bijbel te openen en de woorden op ons in te laten werken. We hopen dat je dit jaar jezelf kunt laten verrassen door wat God allemaal te zeggen heeft. Hij wil je helpen om dit schooljaar goed door te komen! Elke dag opnieuw…

 
 

MAANDAG 26 AUGUSTUS

Ochtendroutine

Psalm 143: 8-11

DINSDAG 27 AUGUSTUS

Geen zorgen

Filippenzen 4:6-7

WOENSDAG 28 AUGUSTUS

God gaat mee

Psalm 37:4-6

DONDERDAG 29 AUGUSTUS

Rise and shine!

Psalm 139: 13-14

VRIJDAG 30 AUGUSTUS

Tot aan de voltooiing van de wereld

Mattheüs 28:20

 

 

AGENDA

 
 

Maandag 26 augustus – vrijdag 30 augustus
Introductiedagen

Bekijk hier het programma:
https://plaatjes.demeerwaarde.nl/introductie.htm

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

Samen van start: welkom allemaal!  
     
  We zijn vandaag van start gegaan met alle collega’s: het schooljaar 2024-2025 is voor De Meerwaarde geopend. Deze week starten alle groepen op, vanochtend vroeg toen ik aan kwam zag ik al twee jongens lopen, ik vermoed dat ze vandaag mochten beginnen en ze waren minimaal anderhalf uur te vroeg! Graag heet ik iedereen en in het bijzonder alle nieuwe leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) welkom op De Meerwaarde!

Speciaal welkom aan alle nieuwe leerlingen!
Starten op een nieuwe school als De Meerwaarde is best een hele overgang. Een nieuwe fase in het leven. De hele zomervakantie heb je misschien toch ook wel een beetje in afwachting geleefd van dat moment dat je echt een nieuwe start gaat maken. Wat kan het afscheid van je oude groep 8, je oude vertrouwde basisschool (waar je iedereen in de groep goed kende en overal de weg wist) al ver weg lijken. Een zomervakantie kan een eeuwigheid lijken. Omdat het leuk is. Tegelijkertijd weet ik dat er ook leerlingen zijn (en ouder(s)/verzorger(s)) die vakanties eigenlijk best ingewikkeld vinden. En ook dan kan een zomervakantie als een eeuwigheid voelen.

Maar voor iedereen geldt, de vakantie is voorbij en je mag dan nu echt naar het voortgezet onderwijs op De Meerwaarde!

Alles nieuw. Op weg naar de nieuwe school, op de fiets of anders, een best groot gebouw met heel veel mensen, opeens niet meer één van de ‘oudsten van groep 8’, maar een jonkie, een brugpiepertje. En wat is er veel te ontdekken dan. Dat kun je fijn vinden, maar ook best spannend.

Alles ontdekken
Nieuwe leerlingen moeten uitvinden hoe alles gaat. Allereerst al hoe je op school komt, met wie kan ik mee fietsen en, als je van verder komt, welke weg is snel, veilig en fijn? En als je dan op De Meerwaarde bent gaat het ontdekken door: hoe gaat het op het plein, wie zijn de andere leerlingen in mijn klas, hoe gaat het eraan toe in mijn nieuwe groep? Zijn die juffen en meesters, o nee, docenten van De Meerwaarde echt wel ‘ok’ zoals ze zeggen? Het is niet raar als je na de eerste dagen merkt dat al dat ontdekken super interessant kan zijn en tegelijkertijd ook best de nodige energie kan kosten!

Ontdekken is soms ook zoeken, even onzekerheid. Dwalen door een gang. Voor ouders en verzorgers die helemaal nieuw zijn, nog geen (pleeg)broertjes en/of zusjes die al naar De Meerwaarde gingen, is het belangrijk te weten dat we dat elk jaar zo gewend zijn en allemaal er in die eerste weken extra op gericht zijn om nieuwe leerlingen zo snel mogelijk hun weg te laten vinden. Geef het even tijd, elke leerling vindt steeds sneller haar of zijn ‘thuisbasis’ in het gebouw. Vanzelfsprekend helpen we ze en doen we met alle collega’s, docenten, onderwijsassistenten, teamleiders, conciërges en surveillanten (en alle andere collega’s) ons best elke leerling een goede start op De Meerwaarde te geven.

Samen groeien is elkaar de ruimte geven en stimuleren
Eén van de dingen die we op De Meerwaarde aan de leerlingen willen leren is om zo snel als het kan zelf meer verantwoordelijkheid te nemen. We zijn niet voor niets voortgezet onderwijs. En dan willen we ook nog een christelijke school zijn, waarbij geloof, hoop en liefde voor ons belangrijke richtinggevende waarden zijn. Voor onze leerlingen betekent het dat ze leren steeds verder te kunnen en te durven kijken naar wat in de situatie nodig is en wat de ander nodig heeft. Dat ze daarin ook zelf goede keuzes leren maken qua gedrag. Rekening houdend met de ander en de omstandigheden. En wat kunnen ze daarin in vier jaar veel leren! Bij veel verhalen bij de diplomeringen voor de vakantie kwamen juist deze thema’s terug.

Op De Meerwaarde vinden we het veel mooier om vanuit waarden en vanuit ‘ik zie je’ met elkaar goede afspraken te hebben dan dat je de hele tijd uitgaat van ‘regeltjes’. Dit schooljaar hebben we vanuit het thema ‘ik zie je’ daarom drie positieve basisregels. Je bent:

1- aanwezig,
2- goed gekleed,
3- gezellig samen.

(Voor wie dat beter begrijpt betekent het in verbodstermen: je bent als leerling niet te laat of absent, je komt niet op klompen of met naveltruitjes en er zijn geen mobieltjes zichtbaar in het gebouw).

Het is de bedoeling dat verder in elke mentorklas de schoolafspraken aan de orde komen. Afspraken waarin we het met elkaar het komende schooljaar goed kunnen hebben, vraag er als ouder/verzorger maar eens naar. Met de collega’s hadden we vanochtend vroeg al een mooie opening: we hebben er zin in!

We zijn van start!
Alle teams stonden vanochtend klaar. Een blik uit mijn raam laat zien dat de fietsenrekken weer vol komen te staan en buiten is alweer het gezellig rumoer van leerlingen op het plein hoorbaar. Hoe mooi is het om ook bij hen te zien dat ze blij zijn elkaar te zien en weer te spreken. En wij willen ze ook graag weer zien. Iedereen op De Meerwaarde verdient onze aandacht en moet weten, ik mag er zijn, ik word gezien!

Graag wens ik hen, u en ons allemaal een gezegend, gezond en veilig schooljaar 2024-2025!

Met vriendelijke groet,

Bert Brand
Voorzitter College van Bestuur

 
 

IK ZIE JE. SAMEN OFFLINE.  
     
  Vlak voor de zomervakantie hebben we u via MEERweten geïnformeerd over het nieuwe beleid rondom de mobiele telefoon op De Meerwaarde met ingang van dit schooljaar. Nog even een reminder.

Ons beleid: "Ik zie je. Samen Offline."
Vanaf schooljaar 2024-2025 is het gebruik van mobiele telefoons, tablets en smartwatches niet toegestaan binnen de schoolgebouwen van De Meerwaarde. Mobiele telefoons mogen alleen buiten op het schoolplein of in de binnentuin worden gebruikt.

Waarom dit beleid?

  1. Betere focus: Minder afleiding in de klas zorgt voor meer concentratie.
  2. Meer contact: Leerlingen die minder hun telefoon gebruiken hebben meer contact en gezelligheid met elkaar.
  3. Keuze: Leerlingen kunnen tijdens de pauzes contact opnemen met ouders of vrienden. Dat gebeurt dan buiten.
  4. Frisse lucht: Het stimuleert leerlingen om naar buiten te gaan en even een luchtje te scheppen.

Dit betekent concreet:

  • Mobiele telefoons zijn tijdens schooltijden in de kluis opgeborgen en zijn niet zichtbaar of hoorbaar in de lokalen, gangen, toiletten, aula's, Huiskamer, Techniekcentrum, Sportcentrum, Natuurcentrum en de kassen. Telefoons mogen wel worden gebruikt op het buitenterrein van de school en in de binnentuin.
  • De Aura-app van het Leesplein wordt niet meer gebruikt. Alle leerlingen krijgen een leerlingpas, die o.a. gebruikt kan worden om boeken te lenen. Op de leerlingpas staat ook van welke faciliteiten (huiskamer, extra tijd, etc.) een leerling gebruik mag maken.
  • Roosterwijzigingen worden iedere ochtend voor half 9 verwerkt en zijn zichtbaar in Zermelo. De roosterwijzigingen voor het eerste lesuur worden gecommuniceerd door het team.
  • Voor betalen van consumpties bij ’t Meertje hebben leerlingen vanaf nu een PIN-pas nodig. Omdat gebruik van de telefoon niet toegestaan is in het schoolgebouw, kan betaling bij ’t Meertje in de aula of automaten in de school alleen met een PIN-pas. Bij de lunchroom, die gevestigd is aan de buitenkant van het Techniekcentrum, mag wel gebruik worden gemaakt van de mobiele telefoon.

Er zijn een paar uitzonderingen
Leerlingen die om medische redenen een mobiele telefoon nodig hebben, kunnen een aanvraag indienen bij hun mentor. Dit wordt geregistreerd en zichtbaar gemaakt op de leerlingpas. Ook kunnen docenten toestemming geven voor het gebruik van mobiele telefoons tijdens bepaalde lessituaties.
Bereikbaarheid voor familieomstandigheden verloopt altijd via de receptie.

Naleving
Het naleven van deze regels is essentieel voor het succes van ons beleid. We doen daarom een beroep op iedereen: leerlingen, ouders/verzorgers en medewerkers. Dit betekent ook dat medewerkers van de school een voorbeeldfunctie hebben. Zij gebruiken hun mobiele telefoons niet zichtbaar in het bijzijn van leerlingen, behalve waar nodig voor de voortgang van de les.

Voor de situatie waarin een leerling zich niet aan de schoolafspraak houdt, willen we duidelijk zijn over de consequenties. Wanneer een leerling de telefoon gebruikt binnen het schoolgebouw volgen er maatregelen.

 
  1. Eerste keer: waarschuwing
    • De leerlingpas wordt ingenomen door een medewerker van de school.
    • De leerling meldt zich aan het begin van het 8e uur in lokaal A0.24 voor een gesprek en krijgt de pas terug.
    • Ouders/verzorgers ontvangen hierover bericht via e-mail.
  2. Tweede keer: 8e uur nakomen
    • De leerlingpas wordt ingenomen door een medewerker van de school.
    • De leerling meldt zich aan het begin van het 8e uur in lokaal A0.24 en blijft het volledige 8e uur op school. De leerling kan worden ingezet voor werkzaamheden rond het schoon en netjes houden van de school en het schoolterrein.
    • Ouders/verzorgers ontvangen hierover bericht via e-mail.
    • De mentor neemt telefonisch contact op met ouders/verzorgers.
  3. Derde keer: schorsing
    • De leerlingpas wordt ingenomen door een medewerker van de school.
    • De leerling meldt zich aan het begin van het 8e uur in lokaal A0.24 voor een gesprek.
    • Het protocol voor schorsen en verwijderen treedt in werking. Ouders/verzorgers ontvangen hierover bericht via e-mail.
    • De coördinator van het team neemt contact op voor een gesprek met ouders/verzorgers over de schorsing.

 

Evaluatie
We blijven met elkaar in gesprek om te kijken hoe ons beleid uitwerkt. In oktober en december a.s. zullen we dit beleid evalueren en daarbij worden ook de Leerlingenraad en de GMR betrokken.

We vertrouwen erop dat dit beleid een positieve bijdrage zal leveren aan de leeromgeving van onze leerlingen en rekenen op uw steun bij de handhaving ervan.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met de mentor van uw kind.

 
 

JUBILARISSEN  
  Onderstaande docenten zijn deze maand 25 jaar werkzaam in het onderwijs.

Wij feliciteren hen hierbij van harte en danken hen voor hun inzet op De Meerwaarde!

Mevrouw van de Weert
Mevrouw van der Veeke
Meneer Honkoop
Meneer Bijmolen
Mevrouw de Jong – Beckers
Meneer Groeneveld
Meneer Merkus

 
 

TOESTEMMING GEBRUIK PERSOONSGEGEVENS EN KLUISJES  
     
  Uw kind een kluis? Daar is uw toestemming voor nodig!
Aankomende week worden de kluissleutels in de teams uitgereikt aan de leerlingen.

Uw kind krijgt alleen een kluis als uw akkoord bent gegaan met de overeenkomst voor het gebruik van een kluisje. Zonder uw toestemming kunnen wij uw kind geen kluis geven.

Toestemming gebruik persoonsgegevens leerlingen
De Meerwaarde verwerkt persoonsgegevens van leerlingen en voor een deel daarvan hebben we volgens de AVG-wetgeving uw toestemming nodig.

Vorige week heeft u een e-mail ontvangen waarin bovenstaande is uitgelegd. We vragen u om toestemming voor het verwerken van deze gegevens.

Heeft u vragen over privacy?
Stuur een e-mail naar privacy@demeerwaarde.nl.
Voor vragen over de kluisovereenkomst kunt u een e-mail sturen naar a.stolten@demeerwaarde.nl.

 
 

LEERMIDDELEN  

  De leermiddelen zijn de afgelopen dagen verstuurd naar de leerlingen, naar het opgegeven adres.

Via de e-mail die u ontvangen heeft van Osinga de Jong en via het portaal van de leverancier (http://www.mijnleermiddelen.nl) kunt u het pakket traceren.

In dit portaal kunt u ook een servicemelding plaatsen als boeken ontbreken of beschadigd zijn of als u andere vragen heeft. U kunt deze vragen/opmerkingen ook telefonisch doorgeven aan de leverancier Osinga de Jong via het nummer 0515-580081, maar via het portaal is makkelijker en werkt sneller. Een digitale reactie heeft daarom de voorkeur.

 
 
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl